Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΒΡΑΙΚΟ ΚΛΟΙΟ....Τμήμα Εβραϊκών Σπουδών στο Α.Π.Θ.



Καιρός ήταν να λειτουργήσει τέτοια έδρα, σε μια πόλη που αποκαλείται "Madre di Israel", στην οποία διακεκριμένοι Εβραίοι συμπολίτες μας άφησαν ανεξίτηλα τα δημιουργικά τους σημάδια.

Ο συντονισμός των δράσεων, ώστε να λειτουργήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα επώνυμη έδρα Εβραϊκών Σπουδών, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του Πρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλου και του Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής Μίλτου Παπανικολάου με εκπροσώπους της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΙΚΘ Δαυίδ Σαλτιέλ, ο αντιπρόεδρος της ΙΚΘ Λάζαρος Σεφιχά, ο γενικός διευθυντής της ΙΚΘ Σαμουήλ Ιωσαφάτ και ο βοηθός του προέδρου Μωρίς Σαπόρτα.
Ο Μίλτος Παπανικολάου
Ο Πρύτανης του ΑΠΘ τόνισε πως η αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης είναι χρέος του πανεπιστημίου. Ο κ. Μυλόπουλος και ο κ. Παπανικολάου ενημέρωσαν τους εκπροσώπους της ΙΚΘ ότι η απόφαση για ίδρυση της Έδρας Εβραϊκών Σπουδών έχει ήδη εγκριθεί τόσο από την Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής, όσο και από τη Σύγκλητο του ιδρύματος, υπενθυμίζοντας ότι στο ΑΠΘ υπήρχε έδρα Εβραϊκής Ιστορίας και Πολιτισμού, η οποία καταργήθηκε επί δικτατορίας Μεταξά. Παράλληλα, τόνισαν πως η βούληση του πανεπιστημίου είναι εκπεφρασμένη, ενώ δεν υπάρχουν νομικά προβλήματα για την ίδρυση της έδρας, οπότε αυτό που απομένει είναι να βρεθεί η χρηματοδότηση.
Φωτο αρχείου: Ο Πρωθυπουργός στη Συναγωγή, αναφέρθηκε  στην προσφορά των Εβραίων
της Θεσσαλονίκης στην εξέλιξη της πόλης
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της ΙΚΘ εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για την εξέλιξη σε ένα θέμα που αποτελούσε χρόνιο αίτημα της κοινότητας και ανέλαβαν την υποχρέωση να βρουν χρηματοδότηση, ώστε η συγκεκριμένη έδρα να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό προς όφελος όχι μόνο του ΑΠΘ και της εβραϊκής κοινότητας, αλλά ολόκληρης της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης.




Πηγή
αττικα νεα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου