Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Νέα, επικίνδυνη μορφή γρίπης παρασκεύασαν Ολλανδοί επιστήμονες



Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της Ευρώπης για το ενδεχόμενο να "δραπευτεύσει" η επικίνδυνη μετάλλαξη του στελέχους Η5Ν1 από ολλανδικό επιστημονικό εργαστήριο.

Ένα πολύ πιο επικίνδυνο στέλεχος της γρίπης των πτηνών, του γνωστού Η5Ν1, που είχε απασχολήσει ιδιαίτερα τη διεθνή κοινότητα πριν από μερικά χρόνια, έκανε την εφμάνισή του ξανά σε εργαστήριο της Ολλανδίας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα", ο νέος ιός εξαπλώνεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο και ίσως οδηγεί στο θάνατο το 60% των θυμάτων του.
"Πρέπει να βρισκόμαστε σε επιφυλακή. Συζητήσαμε πολύ γι'αυτό το θέμα", δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ζαβιέ Μπερτράντ, μετά από συνάντηση της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για την Ασφάλεια στην Υγεία (GHSI), μέλη της οποίας είναι η ομάδα G7 των βιομηχανικών χωρών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Το... θρίλερ με την νέα γρίπη άρχισε πριν μερικούς μήνες και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 2011, όταν η ομάδα του Ρον Φουκέ στο Ιατρικό Κέντρο "Έρασμος", στο Ρότερνταμ, ανακοίνωσε ότι δημιούργησε μια μεταλλαγμένη μορφή του Η5Ν1, η οποία για πρώτη φορά μπορεί να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Ο συγκεκριμένος ιός αν και υπάρχει στη φύση, δεν μεταδίδεται άμεσα μεταξύ των ανθρώπων αλλά με τη συμβολή ξενιστή, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι τα πτηνά. Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε που δεν θρηνήσαμε αμέτρητα θύματα στην τελευταάι επιδημία αλλά καταγράφηκαν μόλις 350 θάνατοι.
Η ανακοίνωση των Ολλανδών ερευνητών όμως προκαλεί δικαιολογημένα φόβο και ερωτήματα για το τι θα γίνει αν ο επικίνδυνος ιός δραπετεύσει από το εργαστήριο και προκαλέσει μια πιθανή θανατηφόρο επιδημία.

  Ο Ευρωπαίος επίτροπος υγείας, Τζον Ντάλι, πάντως εμφανίστηκε καθησυχαστικός. Δήλωσε μάλιστα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εχει λάβει κατάλληλες διαβεβαιώσεις από τους Ολλανδούς ερευνητές: "Οι ολλανδικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι ο ίδιος ο ιός βρίσκεται αποθηκευμένος με έναν πολύ ασφαλή τρόπο. Επιβεβαίωσαν επίσης ότι οι ερευνητές είχαν λάβει τις απαραίτητες άδειες και ακολουθούν έναν κώδικα δεοντολογίας", είπε ο επίτροπος.

Οι Ολλανδοί ερευνητές επισήμαναν ότι τέτοιου είδους μεταλλάξεις, που επιτρέπουν σε έναν ιό να εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, μπορούν θεωρητικά να εμφανιστούν και αυθόρμητα στη φύση.
Ωστόσο, δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε ποιος είναι ο λόγος που μπήκαν στη διαδικασία να δημιουργήσουν τη μετάλλαξη ενός επικίδνυνου ιού, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.  Άβυσσος η ψυχή των... ερευνητών!

Πηγή: cosmo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου