Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ!!!

Μανιτάρια μετατρέπουν έμβια όντα σε ζόμπι [video]

Τέσσερα σπάνια είδη μανιταριών μπορούν μετατρέψουν ζωντανούς οργανισμούς σε ζόμπι-φορείς. Πώς καταφέρνουν τα μανιτάρια να ελέγξουν τη συμπεριφορά μυρμηγκιών;

Τα άτυχα μυρμήγκια που έρχονται σε επαφή με το μανιτάρι Ophiocordyceps unilateralis μετατρέπονται σε ζόμπι. Το μανιτάρι καταφέρνει με αυτόν τον τρόπο και εξασφαλίζει τη διασπορά του και όταν πλέον έχει ολοκληρώσει το έργο του σκοτώνει τους ζόμπι υπηρέτες του. Πώς το καταφέρνει;


Από τη στιγμή που θα μολύνει ένα μυρμήγκι, ο μύκητας χρησιμοποιεί χημικές ουσίες, τις οποίες οι επιστήμονες δεν έχουν μέχρι στιγμής ταυτοποιήσει, για να ελέγξει τη συμπεριφορά του μυρμηγκιού.

Αρχικά, το μανιτάρι «αναγκάζει» το μυρμήγκι να εγκαταλείψει την αποικία του -πράγμα που τα μυρμήγκια δεν κάνουν σε κανονικές συνθήκες- και να κατευθυνθείπρος τα φύλλα ενός συγκεκριμένου φυτού, το οποίο και θα γίνει η τελευταία του κατοικία.

Τα μυρμήγκια μολύνονται μόλις έρθουν σε επαφή με τους σπόρους του μανιταριού και μέσα σε μία εβδομάδα έχουν μετατραπεί σε «υπηρέτες» του. Στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLΟS ONE, οι ερευνητές εξηγούν ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα μυρμήγκια να «πεθαίνουν εκτεθειμένα, ενώ συνήθως κρέμονται ή δαγκώνουν την επιφάνεια των φύλλων ενός θάμνου».

Και τότε τα μανιτάρια αρχίζουν να αναπτύσσονται μέσα από το κεφάλι των νεκρών μυρμηγκιών, εκτοξεύοντας περισσότερους σπόρους, οι οποίοι μολύνουν κι άλλα μυρμήγκια. Δύο μάλιστα από τα είδη που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, εκτοξεύουν μικρότερους σπόρους και από άλλα σημεία του σώματος των θυμάτων τους, όπως τα άκρα τους.«Γνωρίζαμε από την αρχή ότι υπήρχαν και άλλα τέτοια είδη. Πιστεύω πως θα αποδειχθεί ότι υπάρχουν εκατοντάδες είδη μανιταριών όπως αυτά», δήλωσε ο εντομολόγος από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια Ντέιβιντ Χιουζ, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη.

Μαζί με την ανακοίνωση της ανακάλυψής τους, οι επιστήμονες εξέφρασαν και την ανησυχία τους ότι ένα από τα τέσσερα είδη μανιταριών βρίσκεται κοντά στον αφανισμό, καθώς οι καιρικές συνθήκες στον οικότοπό του έχουν γίνει πολύ ξηρότερες και θερμότερες.

Δείτε βίντεο με το πώς τα μανιτάρια μετατρέπουν τα μυρμήγκια σε ζόμπι:



pinnokio.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου