Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Αναλύφθηκε τάφος ενός άγνωστου ΦαραώΑρχαιολόγοι από τις ΗΠΑ ανακάλυψαν τον τάφο ενός Φαραώ που κυβέρνησε την Αίγυπτο πριν από περίπου 3.700 χρόνια, το όνομα του οποίου ήταν άγνωστο μέχρι σήμερα, ανακοίνωσε το υπουργείο Αρχαιοτήτων της χώρας.
Η αμερικανική αποστολή του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνιας ανακάλυψε τον τάφο του Φαραώ Σενεκμπάι στον αρχαιολογικό χώρο της Αβύδου, στην επαρχία Σόχαγκ, στη νότια Αίγυπτο, διευκρίνισε ο υπουργός Μοχάμεντ Ιμπραχίμ σε ανακοίνωσή του.
Ο επικεφαλής του τμήματος Φαραωνικών Αρχαιοτήτων Άλι ελ Άσφαρ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι στη σαρκοφάγο και σε έναν τοίχο του τάφου βρέθηκαν βασιλικοί πάπυροι που αποκαλύπτουν το πλήρες όνομα του Φαραώ. Η οροφή του συγκεκριμένου τάφου ήταν φτιαγμένη από ξύλο.

Μερικά ιερογλυφικά, ένα μικρό τμήμα του ονόματος του Φαραώ, είχαν διασωθεί στον περίφημο «Πάπυρο του Τορίνου», τον κατάλογο ηλικίας 3.000 ετών που περιέχει 300 ονόματα Αιγύπτιων ηγεμόνων, εξήγησε ο Άσφαρ.
Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης τα λείψανα του Φαραώ ο οποίος φαίνεται πως είχε ύψος 1,85. Εντόπισαν εξάλλου τα κανωπικά αγγεία στα οποία φυλάσσονταν τα εσωτερικά όργανα του νεκρού. Δεν υπήρχε όμως κανένα προσωπικό αντικείμενο του Σενεκμπάι, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο τάφος είχε συληθεί.
Σύμφωνα με τον Άσφαρ, η μελέτη του τάφου του Σενεκμπάι ενδέχεται να αποκαλύψει ότι οι Υξώς, ένας λαός σημιτικής καταγωγής που προερχόταν από την περιοχή της σημερινής Συρίας και είχε κατακτήσει την Αίγυπτο από τον 18ο αιώνα π.Χ., ενδέχεται να μην κυριαρχούσαν σε όλη τη χώρα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου