Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ



Πόδι στη Θεσσαλονίκη κατόρθωσε να βάλει η αλβανική κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας σαν «Δούρειο Ιππο» τον Δήμο Δυρραχίου, αδελφοποιημένη πόλη της γείτονος με τη Θεσσαλονίκη.

Βέβαια δεν ξέρουμε πόσο όμορφα θα αισθάνονται οι Θεσσαλονικείς όταν τους επόμενους μήνες θα βλέπουν σε μεγάλη πλατεία της πόλης τους να κυματίζει η σημαία της Αλβανίας, δίπλα στην ελληνική. Και η εικόνα αυτή δεν θα είναι προσωρινή, αλλά μόνιμη, αφού την πλατεία θα κατασκευάσουν οι «μεγαλοϊδεάτες» Αλβανοί και το όνομά της θα είναι αλβανικό. Ακόμη ένα «έργο» του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη. Η πλατεία Δυρραχίου (έτσι θα λέγεται το αλβανικό πάρκο επί ελληνικού εδάφους) θα βρίσκεται απέναντι από τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης (οδός Μοναστηρίου) σε οικόπεδο του δήμου. Μάλιστα, σε συνεδρίαση του Δήμου Θεσσαλονίκης και σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης, αποφασίστηκαν τα εξής αποκαλυπτικά:

«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης αποδέχεται τη δωρεά από το προξενείο της Αλβανίας 
 
α) της κατασκευής και τοποθέτησης μαρμάρινης στήλης με κείμενο: “Πάρκο Δυρραχίου εγκαινιάστηκε στις …/…/ 2013 από τον δήμαρχο κ. Γιάννη Μπουτάρη, δήμαρχο Δυρραχίου κ. Vangjush Dako και γενικό πρόξενο Αλβανίας. Χορηγός δημαρχείο Δυρραχίου” και στις δύο γλώσσες, 
 
β) της κατασκευής και τοποθέτησης μιας μεταλλικής πινακίδας σε υπάρχουσα σιδερένια κολόνα που  θα γράφει το όνομα του πάρκου “πάρκο Δυρραχίου” στις δύο γλώσσες,
 
γ) της κατασκευής και τοποθέτησης μιας μεταλλικής άγκυρας, 
 
δ) της φύτευσης εποχιακών λουλουδιών κάτω από τις σημαίες, 
 
ε) της επισκευής και βαφής ολοκλήρου του περιγράμματος του πάρκου σε χώρο πρασίνου του Δήμου Θεσ/νίκης απέναντι από τον σιδηροδρομικό σταθμό, το οποίο και θα μετονομαστεί σε “πάρκο Δυρραχίου”. 
 
Επίσης, με τη μέριμνα του δήμου, στο ίδιο πάρκο θα τοποθετηθούν δύο (2) ιστοί με τις σημαίες του Δυρραχίου και του Δήμου Θεσ/νίκης».

Ολα αυτά είχαν συμφωνηθεί τον Απρίλιο, όταν υπήρξε συνάντηση στη Θεσσαλονίκη του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη με τον δήμαρχο της αλβανικής πόλης, Βανγκιούς Ντάκο. «Οι σχέσεις μεταξύ των αδελφοποιημένων πόλεων πρέπει να είναι ουσιαστικές και όχι τυπικές και να εκφράζονται μέσω υλοποίησης δράσεων και προγραμμάτων με κοινό όφελος» είχε τονίσει τότε ο κ. Μπουτάρης, αναφέροντας πως με αυτόν τον τρόπο ενισχύονται οι δεσμοί, ενώ παράλληλα εξομαλύνονται οι όποιες διαφορές.

Να σημειωθεί ότι από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα η αλβανική κυβέρνηση δημιούργησε προβλήματα με την Ελλάδα: 
1) Στην Πρεμετή βεβήλωσαν ορθόδοξο ναό και 
2) αρκετές φορές έγινε από Αλβανούς πολιτικούς αναφορά στη «Μεγάλη Αλβανία» (εννοούν Αλβανία τον νομό Θεσπρωτίας). 
 
Προφανώς όλα αυτά δεν τα είδε ο κ. Μπουτάρης, ο οποίος θα μπορούσε να αποδεχτεί την ευγενική χορηγία του Δυρραχίου, υπό τις εξής τρεις προϋποθέσεις: η πλατεία να φέρει το όνομα Επίδαμνος (το Δυρράχιο ήταν αρχαία ελληνική αποικία), να μην υπήρχε η αλβανική σημαία και ο Δήμος Δυρραχίου να είχε αποκηρύξει τα περί «Μεγάλης Αλβανίας» και τσάμηδων.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου