Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

ΞΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ....ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ Η ΑΛΛΙΩΣ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Η τράπεζα των τράπεζων η αλλιώς ή τράπεζα των διεθνών διακανονισμών
με έδρα την Βασιλεία,λειτουργεί ουσιαστικά σαν την κεντρική τράπεζα όλων
των τραπεζών . Η πόλη αυτή της Ελβετίας είναι γνωστή από τούς κανόνες πού
θεσπίζονται για το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα με την ονομασία
Βασιλεία 1.

Η κεντρική τράπεζα τών κεντρικών τραπεζών είναι ένας διεθνείς οργανισμός
ο οποίος διαχειρίζεται ένα μέρος των διεθνών συναλλαγματικών αποθεμάτων
Ιδρύθηκε το 1930 απο τις κεντρικές τράπεζες του Βελγίου ,της Γερμανίας
της Γαλλίας ,της Μ.Βρετανίας και της Ιταλίας καθώς επίσης και από δύο ομίλους
ιδιωτικών  τραπεζών των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.Nα προσθέσω εδώ οτί ολες αυτές οι τράπεζες είναι ιδιωτικών συμφερόντων

Ο  αρχικός σκοπός της ίδρυσης της τράπεζας  ήταν η αποπληρώμη των πολεμικών αποζημιώσεων
του πρώτου παγκοσμίου πολέμου απο την Γερμανία.

Ήδη όμως απο το 1931 που σταμάτησε η πληρωμή των αποζημιώσεων απο την πλεύρα της
Γερμανίας λόγο της τότε οικονομικής κρίσης έπαψε να υφίσταται ο λόγος για τον οποίο
ιδρύθηκε η τράπεζα . Εν τούτοις συνεχίσε η λειτουργεία της αφού μετατράπηκε στην κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών  με ρόλο να συντονίζει όλες τις κεντρικές τράπεζες.
Στην τράπεζα της Βασιλείας αντιπροσωπεύονταν κύριως τα εβραικά χρηματοπιστωτικά συμφέροντα όπως Μόργκαν ,Στάνλει ,Ροκφέλερ  όπου ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για συνεργασία με την Γερμανία

.Στην περίοδο του Εθνικοσοσιαλισμού(1933-1945) η τράπεζα της Βασιλείας θεωρούνταν ιδιαίτερα φιλοναζιστική και αποτελούσε έναν απο τους βασικούς χρηματοδότες του Χίτλερ.
Το 1938 , μετά την προσάρτηση της Αυστρίας , η τράπεζα ανέλαβε τον αυστριακό χρυσό, ενω "βοήθησε" στην αποστολή του τσέχικου  χρυσού, προς όφελος των Ναζί , μετά την κατάληψη της Τσεχίας το το 1939. Τότε ο βρετανός λόρδος Νόρμαν, ένας από τους προέδρους της Βασιλείας και ταυτόχρονα διοικητής της τράπεζας της Αγγλίας, δεν εμπόδισε την μεταφόρα του τσέχικου χρυσού πρός όφελος των Ναζί.


Τον Απρίλιο του 1939 πρόεδρος της τράπεζας ανέλαβε ένας δικηγόρος των Ροκφέλερ ονόματι Τόμας Κίρτικ  ενώ κατά την διάρκεια του β΄ παγκοσμιού πολέμου η τράπεζα διακανόνιζε όλες τις απαιτούμενες συναλλαγματικές του τρίτου ράιχ,όπως για παράδειγμα τις "συναλλαγές " με όλο τον κλεμμένο χρυσό των κεντρικών τραπεζών απο την  ναζιστική Γερμανία

H ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ

Το 1943 οι προσπάθειες του τότε υπουργού οικονομικών των ΗΠΑ για κλείσιμο της τράπεζας λόγο του ναζιστίκου της παρελθόν δεν απέδωσαν,ταύτοχρονα ο γνωστός σε ολούς μας οικονομολόγος Κέινς στάθηκε στο πλευρό της τράπεζας λέγοντας ότι η Βασιλεία θα βοηθούσε στην ανόρθωση της οικονομίας. Ετσι η τράπεζα άρχισε να λειτουργεί κανονικά το 1945 αφού άλλαξε το καταστατικό της έχοντας μέλη της όλες τις ευρωπαικές κεντρικές τράπεζες.

Οι αρμοδιότητες της τράπεζας ηταν η καταπολέμηση των συναλλαγματικών κρίσεων και η επιτήρηση όλων των ευρωπαικών κεντρικών τραπεζών και ασφαλιστικών εταιριών σε συνεργασία με τους αρχηγούς κρατών (εντολοδόχων  των τραπεζιτών ) και του ΔΝΤ ,αυτο εγινε μετα το 1971 κυρίως που έπαψε να ισχύει ο κανόνας του χρυσού και η σύνδεση των νομισμάτων με το δολάριο.
Συμπερασματικά λοιπόν η Βασιλεία είναι μια τράπεζα διεθνής εμβέλειας με όλα τα χαρακτηριστικά ανώνυμης εταιρείας που εξυπηρετεί κατά βάση τα συμφέροντα των τραπεζιτών σε βάρος της κοινωνίας .Η τράπεζα εκτός της Βασιλείας διαθέτει υποκαταστήματα στο Μεξικό και στο Χόνγκ Κόνγκ,η ισχύς της ,της επιτρέπει να διαχειρίζεται ένα μέρος των συναλλαγματικών πάρα πολλών κρατών καθώς επίσης και τραπεζών.

Τα χρηματικά αποθέματα της τράπεζας διατηρούνται σε κατάσταση( υψηλής ρευστότητας) έτσι ώστε να είναι διαθέσιμα όταν αυτά χρειαστούν ,ταυτόχρονα επιτρέπει στις άλλες τράπεζες να αυξάνουν τα συναλλαγματικά τους αποθέματα επενδύοντας σε αυτήν, χρηματοδοτεί σταθέρα δάνεια που εγγύαται η Παγκόσμια τράπεζα και το ΔΝΤ και αποτελεί κατά κάποιο τρόπο ενά διέθνες φόρουμ σε χρηματοοικονομικά θέματα καθώς επίσης και σε θέματα χρυσού.


Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

΄Οπως αναφέραμε και παραπάνω ο συντονιστικός της ρόλος έναντι των άλλων τραπεζών της δίνει το δικαιώμα να οργανώνει ολοκληρωτικές επιθέσεις των κάρτελ σε βάρος των αδύναμων χωρών, και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εργαζομένων .Αυτό  γινεταί με τη βοήθεια των αποκρατικοποιήσεων και την συρρίκνωση της οικονομίας σε μονοπωλιακά συμφέροντα ,καθοριστική ειναί η βοήθεια του πολιτικού συστήματος, αφού αυτο ελέγχεται απόλυτα απο το τραπεζικό λόμπυ.

 Η τράπεζα είναι απαλαγμένη απο κάθε είδους φορολόγικο σύστημα ,ενώ κανένα δικαστήριο και κάμια κυβέρνηση δεν έλεγχει τις δραστηριότητες της .Επίσης οι  κτιριακές της εγκαταστάσεις βρίσκονται σε είδικη περιοχή στην Ελβετία και Ελβετική αστυνομία  δεν μπορεί να επέμβει.Οι συναντήσεις λαμβάνουν χώρα κάτω απο απόλυτη μυστικότητα πέντε φορές το χρόνο όπου οι τραπεζίτες 56 χώρων μελών της γενικής συνέλευσης  αποφασίζουν για τις τύχες του κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου