Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ!..."Ορκισμένες Παρθένες" της Αλβανίας

alvania 600 375 -1520156776
Κουτσουρεμένοι άντρες αλλά ελεύθερες...
Ένα έθιμο της Αλβανίας που συγκλονίζει. Ορκισμένη παρθένα είναι η γυναίκα της Αλβανίας που έχει επιλεχθεί, συνήθως σε μικρή ηλικία, για να πάρει την προνομιακή και ισόβια θέση του άντρα στην κοινωνία. Μια παράδοση που μας πάει εκατονταετίες πίσω σε κοινωνίες κλειστές όπου γυναίκες αναγκάζονταν σε γάμους με άντρες που δεν είχαν επιλέξει. Η φωτογράφος Jill Peters ταξίδεψε μέχρι τις απομακρυσμένες αυτές περιοχές για να καταγράψει με την καμέρά της τις γυναίκες που ωθούνται από κοινωνικο-πολιτισμικές πιέσεις να ζήσουν σαν "Ορκισμένες Παρθένες".

Ο "νόμος" αυτός ισχύει ακόμα στις ορεινές περιοχές της βόρειας Αλβανίας. Η θέση της γυναίκας στην πατριαρχική κοινωνία ήταν απλώς υποστηρικτική του άντρα. Η καταπιεστική αυτή ηγεμονία της γυναίκας, που όριζε μάλιστα ότι ήταν κτήμα και περιουσία του συζύγου της, της απαγόρευε μια σειρά από καθημερινές πρακτικές αλλά και κοινωνικά προνόμια: το δικαίωμα να ψηφίζεις, να οδηγείς, να διαθέτεις επιχείρηση, να κερδίζεις λεφτά, να πίνεις αλκοόλ, να καπνίζεις, να βλασφημάς, να φοράς παντελόνια και να κατέχεις. Τα νεαρά κορίτσια πιέζονταν συνήθως σε προσχεδιασμένους γάμους, και αυτό θα σφράγιζε το υπόλοιπο της ζωής τους. Υπήρχε πάντα βάβαια η επιλογή να γίνει κάποια «burnesha»: το καθεστώς της «ορκισμένης παρθένας» εξύψωνε τη γυναίκα και της παρείχε όλα τα προνόμια και τα δικαιώματα του αντρικού πληθυσμού.
Δεν ήταν ωστόσο επιλογή χωρίς τίμημα. Για να σηματοδοτήσουν τη μετάβαση από τη γυναίκα στον άντρα, οι «ορκισμένες παρθένες» έκοβαν τα μαλλιά τους, φορούσαν αντρικές φορεσιές και άλλαζαν κάποιες φορές ακόμα και τα ονόματά τους. Αντρικές χειρονομίες και άλλα χαρακτηριστικά «αντρικά» πρότυπα υιοθετούνταν από την «burnesha», μέχρι να γίνουν δεύτερη φύση της. Και βέβαια έπαιρνε όρκο αγαμίας, να παραμείνει αγνή και αμόλυντη για μια ζωή. Κι έτσι προοδευτικά η «burnesha» γινόταν άντρας, θάβοντας το φύλο της βαθιά μες στην κοινωνική ανάγκη για δραστηριότητα και ψήγματα ελευθερίας. Η πρακτική μάλιστα της «ορκισμένης παρθένας» συνεχίζεται ως τις μέρες μας.

pisoplanet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου