Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Αστροπύλη: Ένα παράθυρο στην άγνωστη γνώση!.


«Φύση αγαπά να κρύβεται» είχε πει ο μεγάλος προσωκρατικός φιλόσοφος Ηράκλειτος. Ευτυχώς, όμως, που υπάρχει και η Αστροπύλη στο Ίδρυμα Ευγενίδου και μαθαίνουμε κι εμείς κάποια πράγματα για τα αστρονομικά δεδομένα!... Κι όχι τίποτε άλλο αλλά κάποτε οι πατεράδες έλεγαν : «Οι ουρανοί είναι ελληνικοί»!...

Ηράκλειτος. Ο επονομαζόμενος και "σκοτεινός φιλόσοφος". [Λεπτομέρεια από τη «Σχολή των Αθηνών» του Ραφαήλ].
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΣΤΡΟΠΥΛΗ
Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι οι αστέρες νετρονίων και τι τα πάλσαρ; Θα θέλατε να εντοπίσετε τον αστερισμό του Κύκνου στον έναστρο ουρανό, αλλά δεν γνωρίζετε πώς; Ξέρετε πώς γεννιούνται τ' άστρα; Πώς δημιουργήθηκε το Ηλιακό μας Σύστημα; Τι είναι η Μεγάλη Έκρηξη;
Η Αστροπύλη απευθυνόμενη σε όλους εσάς, που θα θέλατε να αποκρυπτογραφήσετε τα μυστικά της φιλοδοξεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα στην προσπάθειά σας να εξερευνήσετε και να κατανοήσετε το συναρπαστικό κόσμο της Αστρονομίας και της Κοσμολογίας - των επιστημών δηλαδή, που ασχολούνται με τη μελέτη των ουράνιων σωμάτων και διερευνούν τη γέννηση και την εξέλιξη του Σύμπαντος.
Ευελπιστούμε ότι η περιήγησή σας στις ενότητες της Αστροπύλης θα σας δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως τα παραπάνω, θα κεντρίσει το ενδιαφέρον σας για την επιστημονική έρευνα και θα σας βοηθήσει τελικά να προσεγγίσετε τη δική σας Ιθάκη της γνώσης.
Συνεχής προσπάθειά μας είναι, χωρίς να απαιτούνται ειδικές γνώσεις από εσάς, να καταστήσουμε το περιεχόμενο της Αστροπύλης κατανοητό σε όλους.

Η Αστροπύλη περιλαμβάνει 4 βασικές θεματικές ενότητες, τις εξής:


α. 1001 Λέξεις: Σ' αυτήν την ενότητα φιλοδοξούμε να προσθέτουμε κάθε τρεις εβδομάδες περίπου, μια εντυπωσιακή φωτογραφία αστρονομικού περιεχομένου, με ένα σύντομο επεξηγηματικό υπότιτλο.

β. Το Θέμα του Μήνα: Στην ενότητα αυτή θα βρίσκετε αυτοτελή άρθρα για διάφορα αστρονομικά θέματα, τα οποία συχνά θα αναφέρονται και σε θέματα της επικαιρότητας.

γ. Περισκόπιο: Εδώ θα παρουσιάζουμε εν συντομία τα επίκαιρα νέα και τις τελευταίες ανακαλύψεις της έρευνας στην Αστρονομία και στην Κοσμολογία.

δ. Ο Άνθρωπος και το Σύμπαν: Εδώ παρουσιάζουμε μία αναλυτικότερη εισαγωγή στην Αστρονομία και στην Κοσμολογία, ξεκινώντας από το Ηλιακό μας Σύστημα και καταλήγοντας στη Μεγάλη Έκρηξη, τη στιγμή δηλαδή της δημιουργίας του Σύμπαντος.
ΠΗΓΗ: ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΕΙΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου