Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

ΤΟ ΔΕΛΦΙΚΟ ΕΨΙΛΟΝ...ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ!

Το Γράμμα Έψιλον ως σύμβολο σχετίζεται άμεσα με την Δελφική Ηλιακή μυσταγωγία, την μύηση του ανθρώπου στο ΦΩΣ. Η τοποθέτησiς του στο αέτωμα του Δελφικού Ναού του ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ δηλώνει την αέναη σχέση του με το Φως, την τελείωση και ως εκ τούτου σαν Έψιλον υποδηλώνεται ο Φωτεινός.
Το γράμμα Ε ως αριθμός συμβολίζεται με τον αριθμό 5. Τα 4 κοσμογονικά στοιχεία της Γής, του Αέρα, του Νερού και του Πυρός με την πεμπτουσία του Ουράνιου Αιθέρα. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν τον Άνθρωπο.
Τo Ε (ΕΨΙΛΟΝ) βρισκόταν στην κορυφή τού Αετώματος τού Ναού τού Απόλλωνος στους Δελφούς, αντίκρυ σε όποιον πλησίαζε την κεντρική, ανατολική Πύλη του, πάντοτε συνοδευόμενο από το ΓΝΩΘΙ Σ'ΑΥΤΟΝ στην κάτω αριστερή γωνία και το ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ στην κάτω δεξιά τού ιδίου Αετώματος.
Ήταν γνωστά σαν ''Δελφικά παραγγέλματα'', το δε Ε το ''προεδρεύον'' αυτών. Το παλαιότερο από αυτά (τα Ε) ήταν ξύλινο κι αναφέρεται σαν ''Ε των Σοφών '', γιατί αφιερώθηκε από τον Σόλωνα κατά μία εκδοχή, κατά δε άλλη από όλους μαζί τούς τότε αναγνωρισμένους Σοφούς. Όταν αυτό εφθάρη, οι Αθηναίοι ανέθεσαν στο Ναό το δεύτερο, το οποίο ήταν χάλκινο. Σε αντικατάσταση και αυτού, η Λιβία Δρουσέλλα, σύζυγος τού Αυγούστου, αφιέρωσε το τρίτο και τελευταίο, από καθαρό χρυσό. Η μοναδική πληροφορία για το Ε των Δελφών προέρχεται από τον Πλούταρχο (46-127), ο οποίος ως Ιερεύς διά βίου τού Απόλλωνος, ήταν κοινωνός και γνώστης των Μυστηρίων.
Το ότι λοιπόν ένα γράμμα τού Αλφαβήτου, είναι το αποκλειστικό αντικείμενο μιας ολόκληρης διατριβής του, δείχνει, όπως και τα γραφόμενα, την μεγάλη σημασία πού ένας συγγραφέας της ολκής του, απέδιδε σ' αυτό. Το ότι κανείς άλλος δεν έγραψε γι' αυτό, αλλά κι ο τρόπος (σε μορφή διαλόγου) πού ο ίδιος ο Πλούταρχος το παρουσιάζει, συνηγορούν ότι πρόκειται για κλείδα των Δελφικών Μυστηρίων, γιατί ως γνωστόν η αποκάλυψη στοιχείων τους στους αμύητους, αποτελούσε ηθικό και ποινικό αδίκημα.
Στον διάλογο αυτόν, προβάλλονται διάφορες ερμηνείες από τούς διαλεγόμενους. Σε κάποιες επεμβαίνει ο ίδιος ο Πλούταρχος, με πληθώρα αναλύσεων, μη παίρνοντας ρητή θέση, αλλ' ωστόσο καθοδηγώντας διακριτικά τον αναγνώστη. Δεν μπορεί έτσι να κατηγορηθεί ότι αποκαλύπτει τα των Μυστηρίων, αλλά προτρέπει σε συλλογισμούς προσέγγισής τους, τηρώντας το ρηθέν από τον Ηράκλειτο ότι: "Ο ΑΝΑΞ Ο ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ, ΟΥΤΕ ΛΕΓΕΙ, ΟΥΤΕ ΚΡΥΠΤΕΙ, ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ". Τα δε σημαίνοντα διαφέρουν ως προς την προσέγγισή τους, ανάλογα με την πνευματική, την ποιοτική και την μυητική διαβάθμιση. Γιατί κι ο ίδιος ο Θεός έχει ανάλογα ονόματα προς αυτούς: είναι ΛΟΞΙΑΣ για τούς μη νοούντας, ΠΥΘΙΟΣ για εκείνους που αρχίζουν να μαθαίνουν, να ερωτούν, να ενημερώνονται και ΔΗΛΙΟΣ και ΦΑΝΑΙΟΣ σε όσους φανερώνεται και διαφαίνεται κάποια Αλήθεια. Είναι ΙΣΜΗΝΙΟΣ σ' αυτούς που γνωρίζουν την αλήθεια και ΛΕΣΧΗΤΟΡΙΟΣ σ' εκείνους που μεταχειρίζονται αυτήν την Αλήθεια, φιλοσοφώντας.
Το Ε, όντας το δεύτερο των γραμμάτων, των εχόντων Φωνήν (φωνηέντων), δηλώνει τον Απόλλωνα, τον δεύτερο τη ταξει, μετά τον Δία, Θεόν. Η άποψη τού Ιερέως Νικάνδρου είναι ότι, επειδή το Ε γράφεται και ΕΙ (βλ. Δειπνοσοφιστού βιβλ. β'.5: '' πάντες οι Αρχαίοι τώ ΟΥ αντί τού Ο μακρού στοιχείου προσεχρώντο, παραπλησίως και τώ ΕΙ αντί τού Ε μακρού. Ώσπερ ορώμεν καν τή Ιλιάδι το πέμπτον βιβλίον σημειούμενον διά τού ΕΙ.), είναι χαρακτηριστικό των προς χρησμοδότησιν ερωτημάτων (εάν), αλλά και μόριο ευχής ή παράκλησης (ΕΙ-θε). Η άποψη τού Θέοντος, είναι πως ο Θεός ευνοώντας την Διαλεκτική, παραδέχεται αυτό το μόριο (ΕΙ) τού συλλογισμού και χρησιμοποιώντας το συχνά στους Χρησμούς του, προτείνει τή χρήση του στους Φιλοσόφους.
Γιατί Φιλοσοφία είναι η έρευνα της Αλήθειας και φώς της Αλήθειας η απόδειξη και της απόδειξης αρχή ο συναπτόμενος συλλογισμός. Και κανένα πράγμα δεν υπάρχει χωρίς αιτία και κανένας συλλογισμός δίχως λογική προϋπόθεση.
Ο Έυστροφος ο Αθηναίος υποστηρίζει πως το Ε δηλώνει την έννοια των αριθμών ως Πεμπάς, αφού οι Σοφοί το αριθμείν ονομάζουν ''πεμπάζειν''. Εκφράζει έτσι την Πυθαγόρεια θέση ότι ο αριθμός είναι πρώτη και απόλυτη αιτία των πάντων κι ότι ο Θεός αεί γεωμετρεί. Την άποψη αυτή συμπληρώνει ο ίδιος ο Πλούταρχος, λέγοντας ότι οι αριθμοί διαιρούνται σε άρτιους και περιττούς και η Μονάδα είναι κοινή κατά τη δύναμη και στα δύο είδη, αφού προστιθέμενη, κάνει τον άρτιο περιττό και τον περιττό άρτιο. Το δύο είναι ο πρώτος άρτιος και το τρία ο πρώτος περιττός. Το άθροισμα αυτών των δύο δίνει αριθμό εξαιρετικής τιμής, γιατί πρώτος αυτός αποτελείται από πρώτους και έχει ονομασθεί από τούς Πυθαγόρειους Γάμος, λόγω της ομοιότητάς του με την ενωτική σχέση τού άρτιου προς το θήλυ και τού περιττού προς το άρρεν. Γιατί από καμιά ανάμιξη τους δεν γεννιέται άρτιος, μα πάντα περιττός και ποτέ άρτιος όταν προστεθεί σε άρτιο δεν γεννά περιττό, ούτε βγαίνει από τή φύση του, από αυτήν ακριβώς την αδυναμία του να γεννήσει άλλον. Αντίθετα, περιττοί όταν προστεθούν σε περιττούς, γεννούν πολλούς άρτιους, γιατί πάντα αποτελούν το γόνιμο στοιχείο. Το πέντε (Ε) λέγεται και φύσις γιατί με τον πολλαπλασιασμό επί τον εαυτό του τελειώνει πάντα στον εαυτό του. Γιατί και η φύση - πού από τον σπόρο μετά από διάφορες μεταμορφώσεις, αποδίδει πάλι σπόρο - πάντα τελειώνει στον εαυτό της. Κι όταν αυτό (το Ε) προστίθεται στον εαυτό του, γεννά εκ περιτροπής ή τον εαυτό του ή την δεκάδα, κι αυτό γίνεται επ' άπειρον. Η ένωση λοιπόν της Πεμπάδος (Ε) με τον εαυτό της δεν γεννά τίποτε ατελές ή αλλιώτικο, αλλ' έχει καθορισμένες μεταβολές. Γεννά ή τον αριθμό τού είδους της ή τον τέλειο αριθμό.
Εδώ ακριβώς βρίσκεται το κοινόν με τον Απόλλωνα, γιατί ο Θεός υμνείται ως αιώνιος και άφθαρτος από την ίδια του την φύση, και άλλοτε ως πυρ τα πάντα εξομοιώνει προς τα πάντα (ΠΥΡΟΣ Τ'ΑΝΤΑΜΕΙΒΕΣΘΑΙ ΠΑΝΤΑ), άλλοτε δε καταφεύγει σε μεταμορφώσεις τού εαυτού του ως προς τήν μορφή, τήν διάθεση και τήν δύναμη, όπως ακριβώς κι ο Κόσμος.
Αλλά και στη Μουσική η Πεμπάς έχει την σημασία της. Γιατί πέντε είναι οι ορθές συμφωνίες και αν και υπάρχουν πολλά διαστήματα μεταξύ των τόνων, η Μελωδία, πέντε μόνο χρησιμοποιεί: τή Δίεση, το Ημιτόνιο, τον Τόνο, το Τριημιτόνιο και το Δίτονο.
Ο Θεός, όταν πλησιάζει κάποιος στο Ναό, τον χαιρετά και τον προσαγορεύει με το ''Γνώθι σ’αυτόν'', κι αυτός ανταπαντά '' ΕΙ '' (είσαι), αναγνωρίζοντας ότι πραγματικά Αυτός υπάρχει. Και ''ΕΙ ΕΝ'', γιατί είναι Ένας (ΕΝ ΔΕ ΑΠΟΛΛΩΝ). Λέγεται και Φοίβος γιατί οι Αρχαίοι έτσι ονόμαζαν κάθε καθαρό κι αγνό. Ο Πλούταρχος τελειώνει εδώ τον διάλογο, με την τελευταία άποψη να αναιρεί όλες τις προηγούμενες, χωρίς κάποιο συμπερασματικό επίλογο ή σχόλιο, μη κλείνοντας ουσιαστικά το θέμα κι αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν πιθανώς και άλλες πτυχές της Αλήθειας. Τηρεί έτσι ως Μύστης και Ιερεύς, τις Μυστηριακές επιταγές, κάνοντας συγχρόνως ένα άνοιγμα προς τούς έξω και αμύητους. Άνοιγμα που έχει από μια μεριά σκοπιμότητα - σε μια εποχή παρακμής τού Μαντείου και ανταγωνισμού του από άλλες θρησκείες και Θεούς που εισήγαγαν οι Ρωμαίοι από τα πέρατα της Αυτοκρατορίας - αλλά και ανάγκη της προβολής και δικαίωσης τού Κοσμικού και Νοητικού χαρακτήρα της Απολλώνιας Θεοσέβειας.
Στη Σαμοθράκη έχουν βρεθεί κεραμικά πιάτα που χρησιμοποιούνταν σε τελετές των Καβειρίων Μυστηρίων. Τα μισά από αυτά είχαν χαραγμένο ένα Θ (Θήτα) και τα υπόλοιπα ένα Ε. Και τα δύο συμβολίζουν το Θείον. Το πρώτο σαν Κέντρο τού Σύμπαντος Όλου, το δεύτερο σαν Ενωτικό των Πάντων στοιχείο. Η Ελληνική γλώσσα δεν είναι απλά μια γλώσσα επικοινωνίας. Είναι το παράγωγο μιας Κοσμικής, Συμπαντικής γεωμετρικής Μήτρας κωδικοποιημένων Εννοιολογήσεων.
Η Ελληνική γλώσσα είναι Λόγος, και ο Λόγος είναι πρώτιστα αναλογία. Κι εκφράζεται πολυσήμαντα και κατ' αναλογία σε άπειρα διαβαθμιστικά επίπεδα. Από τα πλέον Γήινα σαν επικοινωνία, έως τα πλέον Κοσμικά σαν Κοσμικές, Συμπαντικές έννοιες.  Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ 
 

12 σχόλια:

  1. Το Μυστήριο του εν Δελφοίς ¨ E ¨ σε μία… καρκινική Επιγραφή!
    Διαβάστε μία ενδιαφέρουσα άποψη σχετική με "το ¨Ε¨, το εν Δελφοίς" και το "Γνώθι Σαυτόν":
    http://bouzanis.blogspot.gr/2014/02/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πως φαινεται ποσο αμορφωτοι ειστε..ειμαι σιγουρος πως το blog το εγραψε κανεις Χρυσαυγιτης επειδη ετσι αμορφωτοι και αμαθεις ειναι μονο οι Χρυσαυγιτες!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βρε σάλτα γαμήσου ανιστόρητε δίποδο ον, που θα πεις ότι το έγραψε χρυσαυγίτης, τώρα αυτό που κολλάει δεν ξέρω. Αυτό είναι καθαρά Αρχαία Ελληνική ιστορία. Λογικά θα είσαι ένα αυτά τα λαμόγια, κουμουνιστής βάζω στοίχημα, άθεε πανίβλακα. Ή άνοιξέ τις παρωπίδες σου να δεις τι γίνεται γύρο σου (μη βλέπεις το κάθε αρχαίο ελληνικό σύμβολο ή ιστορία και ότι το γράφουν η χρυσαυγίτες ή δεν ξέρω και εγώ τι) ή βγάλε το σκασμό και συνέχιζε την αξιολύπητη ζωή σου, πήγαινε με τα νερά όλων αυτόν που έχουν μας προγραμματίσει για το πως θα ζούμε. ΓΑΜΩ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΔΕΞΙΑ, ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ, ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΜΟΣ και ότι στο διάολο υπάρχει άλλο, δεν ξέρω και ούτε θέλω να ξέρω. Φτάνει πια, σκοτώνεστε τόσα χρόνια για το τίποτα, αντί να συνεργαστούμε όλοι μας για το καλό τις πατρίδας, το συμφέρων τις πατρίδας και όχι για αλλήλους. Σκοτώνεστε εσείς για το ποίος είναι καλύτερος και ποίος ο χειρότερος. Βλήματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμε 7 έθεσες εξαιρετικές βάσεις συνεργασίας του ελληνισμού. Ίσως να σε βοηθούσαν και λίγο τα ελληνικά αν μπορούσες να τα χρησιμοποιήσεις... Αλλά φυσικά έτσι κι αλλιώς τα ελληνικά που μιλάμε δεν έχουν και μεγάλη σχέση με τη "μαθηματική" αρχαία γλώσσα.

      Διαγραφή
    2. Δεν επιτρέπεται σε άτομα με αυτογνωσία να πέφτουν στο επίπεδο ,όσων τους χαρακτηρίζουν αρνητικά .
      Χάνεις την ψυχραιμία σου και γίνεσαι ένας από αυτούς που κατηγορείς .
      Αδικαιολόγητος ,όση αγανάκτηση και αν έχεις μέσα σου ,είσαι υποχρεωμένος να την τιθασεύσεις και να την διαχειριστείς ήπια .
      Αν δεν μπορείς ,τότε γιατί ασχολείσαι με τόσο λεπτά θέματα όπως η αφύπνιση ?

      Διαγραφή
    3. Δεν επιτρέπεται σε άτομα με αυτογνωσία να πέφτουν στο επίπεδο ,όσων τους χαρακτηρίζουν αρνητικά .
      Χάνεις την ψυχραιμία σου και γίνεσαι ένας από αυτούς που κατηγορείς .
      Αδικαιολόγητος ,όση αγανάκτηση και αν έχεις μέσα σου ,είσαι υποχρεωμένος να την τιθασεύσεις και να την διαχειριστείς ήπια .
      Αν δεν μπορείς ,τότε γιατί ασχολείσαι με τόσο λεπτά θέματα όπως η αφύπνιση ?

      Διαγραφή
  4. ΑΣΤΟΥΣ ΝΑ ΛΕΝΕ ΣΤΑ ΤΟΥΒΛΑ ΟΣΟ ΧΩΜΑ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΑΕΡΑ ΒΑΛΕΙΣ ΤΟΥΒΛΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ
    ΟΣΟ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΟΣΟ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ένα λάθος που κάνετε,κατά την ταπεινή μου άποψη,είναι ότι μεταφέρετε τις γνώσεις σας στο κοινό με τρόπο μεταφυσικό.Το μεγαλείο και το τεράστιο επίτευμα που έκαναν αυτοί οι άνθρωποι ήταν το γεγονός ότι μας μετέφεραν από το ζωικό βασίλειο στο ανθρώπινο.Εννοω την σκέψη και όλα τα μετέπειτα δημιουργήματα.Φιλοσοφικη αγωγή,εσθλο,διαλεκτική,επιστήμες.Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιατί όσο υπάρχει ο ελληνισμός να τρογομαστε μεταξύ μας που αν αυτοί την ιστορία που έχουμε την είχε κάποιο άλλο κράτος θα ήταν κυρίαρχος του πλανήτη γιατί μεταξύ μας ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή