Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Μια φυλακή που θα ήθελες να πας! Κόστισε 250 εκ. δολλάρια και είναι η πιο πολυτελής στον κόσμο!



Το πιο εντυπωσιακό και πολυτελές σωφρονιστικό ίδρυμα παγκοσμίως, βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα έξω από το Όσλο της Νορβηγίας, ονομάζεται "Halden Fengsel" και μπορεί να φιλοξενήσει έως 252 τρόφιμους. Μερικούς από τους στυγερούς εγκληματίες της Νορβηγίας, δολοφόνους και βιαστές...



Χρειάστηκαν 10 χρόνια και σχεδόν 250 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή της συγκεκριμένης
φυλακής, την οποία μάλιστα, εγκαινίασε ο βασιλιάς Χάραλντ τον Ε’. Πρόκειται για τις δεύτερες μεγαλύτερες φυλακές της Νορβηγίας και έχουν φτιαχτεί με κάθε λεπτομέρεια.



Μιλώντας στα εγκαίνια, την 1η Απριλίου του 2010, ο ο διευθυντής της, Άρε Χοϊντάλ είχε πει χαρακτηριστικά: "Επίκεντρο στο νορβηγικό σωφρονιστικό σύστημα είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο σεβασμός του ανθρώπου. Θέλουμε να ενισχύσουμε αυτά τα στοιχεία και μέσω μόρφωσης και δουλειάς, να κάνουμε τους τροφίμους να βγουν καλύτεροι άνθρωποι".



Πρόκειται για μια φυλακή κτισμένη σε 30 στρέμματα μέσα στο δάσος, η οποία διαθέτει ειδικό κουλουάρ για τζόκινγκ, κλειστά γήπεδα, γυμναστήριο, ιατρικό κέντρο, σπιτάκι με δύο υπνοδωμάτια, όπου οι φυλακισμένοι μπορούν να περάσουν μια νύχτα με την οικογένειά τους, στούντιο ηχογράφησης και σχολείο, όπου οι κρατούμενοι έχουν την ευκαιρία να σπουδάσουν και να μάθουν κάποια τέχνη!



Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν επίσης, ψυγειάκια και καλοσχεδιασμένα έπιπλα, ενώ κάθε ένα από τα κελιά -που έχουν μεγάλα παράθυρα χωρίς κάγκελα, για να μπαίνει φως- διαθέτει LCD τηλεόραση και ξεχωριστό μπάνιο. Όλοι οι χώροι είναι διακοσμημένοι με εκατοντάδες πίνακες και άλλα έργα τέχνης, το συνολικό κόστος των οποίων ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο δολάρια, ενώ ο προαύλιος χώρος φτάνει τα 75 στρέμματα δάσους της ανατολικής Νορβηγίας!



Τα μόνα που θυμίζουν πραγματικά φυλακή είναι ο εξωτερικός τοίχος που την περιβάλλει, μήκους 1,3 χιλιομέτρων και ύψους έξι μέτρων, αλλά και οι κλειδαριές με τα λουκέτα στις πόρτες.

Εργάστηκαν δεκάδες πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες αλλά και ψυχολόγοι για να φτιαχτούν, αφού οι αρχές επιθυμούν, στέλνοντας κάποιον στην φυλακή, να του αλλάξουν την εγκληματική νοοτροπία και να τον κάνουν να δει τη ζωή με άλλο μάτι.



O αρχιτέκτονας Χανς Χένρικ Χόιλουντ ανέφερε με τη σειρά του: "Το σημαντικότερο είναι ότι η φυλακή μοιάζει με τον έξω κόσμο όσο το δυνατόν περισσότερο. Θέλουμε να αποφύγουμε την ανάπτυξη του συναισθήματος του ιδρυματισμού και γι΄ αυτό οι έξοδοι δεν είναι από τσιμέντο αλλά από τούβλα και ανοξείδωτο χάλυβα, και τα κτίρια φαίνεται να έχουν αναπτυχθεί οργανικά από το δάσος. Ενώ υπάρχει ένα φανερό σύμβολο εγκλεισμού, ο τοίχος ασφαλείας περιμετρικώς της φυλακής, τα δέντρα τον κρύβουν".



Ο Νορβηγός καλλιτέχνης Ντολκ προσελήφθη για να ζωγραφίσει μια τοιχογραφία που δείχνει έναν φυλακισμένο με τη ριγέ στολή να κάνει πως ρίχνει σφαίρα με την μπάλα στην οποία καταλήγει η παραδοσιακή αλυσίδα των κρατουμένων.






















Σημείωση απόρρητου: .....Απατηλό όνειρο για τα ελληνικά δεδομένα...δυστυχώς!!
 
ΠΗΓΗ: www.tlife.gr
www.pinnokio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου