Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

(ΑΡΧΑΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ) ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΝΤΙΚΟΛΛΗΤΙΚΟ ΤΗΓΑΝΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕ...ΣΤΙΣ ΜΥΚΗΝΕΣ!!

Η άρχουσα τάξη των  Μυκηνών απολάμβανε σουβλάκια ψημένα σε φορητές ψησταριές  και ψωμί που ετοιμαζόταν σε τηγάνια αντικολλητικής τεχνολογίας, σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές .
Η Δρ Τζούλι Χρούμπι του Πανεπιστημίου του Ντάρτμουθ ήταν περίεργη να μάθει πώς χρησιμοποιούνταν τα μαγειρικά σκεύη που έχουν βρεθεί σε διάφορες ανασκαφές.
Τα πήλινα σκεύη βρέθηκαν σε κέντρα του Μυκηναϊκού Πολιτισμού, ο οποίος άκμασε την ύστερη Εποχή του Χαλκού μέχρι το 1200 π.Χ.,
Στα ευρήματα περιλαμβάνονται  ένα στρογγυλό πήλινο ταψί που χρησιμοποιούνταν πιθανώς για την παρασκευή ψωμιού. Η μια επιφάνεια του ταψιού είναι επίπεδη, ενώ η άλλη είναι διάστικτη με τρύπες.Οι αρχαιολόγοι μέχρι τώρα δεν γνώριζαν ποια από τις δύο ακουμπούσε στη φωτιά.
Ένα άλλο ενδιαφέρον σκεύος είναι ένας πήλινος ορθογώνιος δίσκος, τον οποίο οι ερευνητές ονομάζουν «δίσκο για σουβλάκια». Δεν ήταν σίγουροι όμως αν το σκεύος τοποθετούνταν πάνω στην φωτιά, με το λίπος από το κρέας να στάζει μέσα στο δίσκο, ή αν λειτουργούσε ως υποδοχή για κάρβουνα.
Η Χρούμπι προσπάθησε να εξακριβώσει ποιες ήταν οι μαγειρικές τεχνικές των Μυκηναίων κατασκευάζοντας δύο ταψιά και δύο δίσκους για σουβλάκια από πηλούς που μοιάζουν με τον άργιλο των ευρημάτων.
Όπως έδειξαν τα πειράματα, οι πήλινοι δίσκοι είχαν υπερβολικά μεγάλο πάχος για να επιτρέπουν τη μεταφορά θερμότητας -σε αυτή την περίπτωση, τα χοιρινά σουβλάκια της μελέτης έμεναν άψητα. Η τοποθέτηση αναμμένων κάρβουνων μέσα στο δίσκο έδινε καλύτερα αποτελέσματα.
Όσον αφορά το στρογγυλό ταψί, ή τηγάνι, τα πειράματα έδειξαν ότι η ζύμη του ψωμιού κολλούσε εύκολα στην επίπεδη πλευρά. Οι τρύπες λοιπόν στην άλλη επιφάνεια του τηγανιού πρέπει να ήταν μια αντικολλητική τεχνολογία, η οποία επίσης εξασφάλιζε την ομοιόμορφη κατανομή του λαδιού πάνω στο τηγάνι.
Ποιοι ήταν  οι τυχεροί που απολάμβαναν αυτές τις μαγειρικές τεχνολογίες; «Προέρχονταν από την άρχουσα τάξη, αν και αμφιβάλλω ότι οι εκπρόσωποι της ελίτ μαγείρευαν μόνοι τους» λέει η Χρούμπι.
«Στο αρχείο της Γραμμικής Β' (της γλώσσας των Μυκηναίων) υπάρχουν αναφορές για επαγγελματίες μάγειρες» επισημαίνει

ΚΡΗΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου