Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

10 χρόνια ούτε ένα φόρο δεν πλήρωσαν τα εβραϊκά STARBUCKS! Πλήρωνε Έλληνα μαλ**κα




SRARBUCKS
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
 Τελικά η σημερινή τρικομματική κυβέρνηση δεν αποτελεί, όπως ενδεχομένως προσδοκούσαν πολλοί, την απαρχή μια νέας εποχής για τη χώρα. Δίνει μάχες οπισθοφυλακής για να τραβήξει τη χώρα προς τα πίσω, αντί να προσπαθεί να ανοίξει δρόμους προς τα μπροστά.

Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η καταγγελία της ιστοσελίδας του Συλλόγου «Έλληνες Φορολογούμενοι» (www.forologoumenos.gr), μέσω της οποίας αποκαλύπτεται ότι η εταιρία Starbucks, η οποία ενώ συμπληρώνει δέκα χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα και κατά το διάστημα 2003 - 2011 (ο ισολογισμός του 2012 δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη) έχει πραγματοποιήσει τζίρο ύψους 244 εκατ. ευρώ και μικτά κέρδη ύψους 174 εκατομμύρια, δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ φόρο, εμφανίζοντας συνολικές «ζημιές» ύψους 53 εκατ, ευρώ.
Ναι, σωστά το διαβάζετε! Από την πρώτη χρονιά της λειτουργίας της, η εταιρία εμφανίζει ζημιές. Και αναρωτιέται κάθε πολίτης... Μα, καλά, αφού η δουλειά αυτή είναι ζημιογόνα, αφού επί 10 χρόνια τώρα δεν κατόρθωσαν να βγάλουν ούτε ένα ευρώ κέρδος, γιατί κάθονται στην Ελλάδα και λειτουργούν 36 καταστήματα;
Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, φαίνεται ότι έχει να κάνει με την πρακτική της μεταφοράς κερδών σε συγγενείς εταιρίες που εδρεύουν σε χώρες με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές. Το περασμένο φθινόπωρο, μετά από δημοσιογραφική έρευνα του πρακτορείου Reuters, η Starbucks Corporation, ομολόγησε προς τις βρετανικές αρχές την πρακτική της μεταφοράς κερδών στο εξωτερικό, ενώ υποσχέθηκε ότι θα αλλάξει πρακτική στο στο μέλλον.
Φυσικά, επίσημη και τεκμηριωμένη απάντηση στο ερώτημα αυτό θα μπορούσε να δώσει μόνο το Υπουργείο Οικονομικών, του οποίου οι υπηρεσίες, το 2011, έλεγξαν -επί τέλους- τις διαχειριστικές χρήσεις έως και το 2008. Αλλά κατά τα φαινόμενα, τα βρήκαν όλα «εντάξει», αφού -όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρίας για το έτος 2011, δεν επιβλήθηκε κάποιος αναδρομικός φόρος.
Τα ΜΜΕ βοούν από τις πρακτικές που χρησιμοποιούν διάφορες πολυεθνικές για να μην πληρώνουν κέρδη: τριγωνικές συναλλαγές, υπερτιμολογήσεις, αυξημένα roylties και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους. Γίνεται κάποιος έλεγχος στις εδώ θυγατρικές ή συνεργαζόμενες εταιρίες των πολυεθνικών;
Όπως αναφέρεται σε διεθνή αρθρογραφία, από το 1998 που ξεκίνησε τη λειτουργία της στη Βρετανία, η εταιρία Starbucks, έχει πραγματοποιήσει πωλήσεις άνω των 3 δισεκατομμυρίων λιρών και έχει πληρώσει φόρους μόλις 8,6 εκατομμύρια και αυτά πιθανότατα κατά λάθος, επειδή ένας ελεγκτής δεν δέχθηκε την αφαίρεση κάποιων ποσών που παρουσιάζονταν ως δαπάνες.
Και πού πάνε τα κέρδη; Μέσα από ένα σύνθετο μηχανισμό μεταβιβάσεων από τοπικό επίπεδο στην κεντρική διοίκηση, αλλά και μέσα από χρεώσεις για τέλη ευρεσιτεχνίας στην αμερικανική μητρική εταιρία και αγορές κόκκων καφέ από τη θυγατρική της στην Ολλανδία, ένα μεγάλο μέρος των κερδών της οδηγούνται στην Ολλανδία, όπου η φορολογία επί των επιχειρήσεων είναι σημαντικά χαμηλότερη, ενώ ένα άλλο τμήμα των κερδών χάνεται σε χρεώσεις από θυγατρική της στην Ελβετία.
Βέβαια, θα υποστηρίξει κάποιος ότι, στην Ελλάδα, τα Starbucks λειτουργούνται από την "Μαρινόπουλος ΚΑΦΕ ΑΕΕ", στην οποία η αμερικανική Starbucks, έως το τέλος του 2012 συμμετείχε με 18% (ανεπιβεβαίωτη πληροφορία), ενώ το υπόλοιπο μετοχικό κεφάλαιο ανήκε στην Marinopoulos Holdings (με έδρα το Λουξεμβούργο) και στη Marinopoulos Coffee Participations με έδρα την Κύπρο (στα τέλη του 2012, η Starbucks πώλησε το ποσοστό της στη Marinopouls Holdins του Λουξεμβούργου). Και συνεπώς, δε μπορεί να εφαρμόζει εδώ τις πρακτικές που εφάρμοζε στη Μεγ. Βρετανία και ενδεχόμενα και σε άλλες χώρες.
Αυτό όμως θα πρέπει να το απαντήσει το Υπουργείο Οικονομικών:
Επειδή οι Έλληνες φορολογούμενοι, έχουν δικαίωμα να ελέγχουν τη διαχείριση των χρημάτων τους θέλουν να ανακινηθεί το θέμα της ελλιπούς ή της μη φορολόγησης των θυγατρικών πολυεθνικών εταιριών και των εταιριών που συνεργάζονται μ΄ αυτές στη χώρα μας.
Επειδή από την ανάγνωση των ισολογισμών της εταιρίας προκύπτει ότι, κάποια στιγμή μέσα στο έτος 2011 έγινε τακτικός φορολογικός έλεγχος που κάλυψε μέχρι και τη χρήση του 2008. Από την ανάγνωση των ισολογισμών δεν προκύπτει η επιβολή κάποιων φόρων προερχόμενων από ελέγχους.
Επειδή δεν υποστηρίζουμε ότι έγινε κάτι «στραβό» με τη λειτουργία των Starbucks στην Ελλάδα. Όμως, μπορούμε να πάρουμε τέτοιες περιπτώσεις ως παραδείγματα, για να προβληματιζόμαστε; Και κυρίως, για να προβληματίζεται το Υπουργείο Οικονομικών; Εκτός εάν τελικά, οι αρμόδιοι εξαντλούν την ενεργητικότητά τους στην υπερφογολόγηση των απλών Έλλήνων πολιτών.
Καλείται να απαντήσει ο αρμόδιος υπουργός:
1) Αλήθεια, όταν στο Υπουργείο Οικονομικών βλέπουν μία εταιρία να διάγει τον 5ο ή τον 6ο, ή τον... 10ο χρόνο λειτουργίας της, χωρίς να έχει βγάλει ποτέ ένα ευρώ κέρδος, προβληματίζονται;
2) Γνωρίζει το Υπουργείο Οικονομικών ότι, στη Γαλλία, όταν μία εταιρία (ιδίως νέα) εμφανίσει ζημιά για 3 συνεχή χρόνια, τότε αυτόματα ελέγχεται εξονυχιστικά;
3) Το Υπουργείο Οικονομικών, το ΣΔΟΕ μπήκε ποτέ στον κόπο να προβληματισθεί πώς μία εταιρία (παγκοσμίου μεγέθους) έρχεται στην Ελλάδα να πουλήσει καφέ και τελικά στα δέκα χρόνια που λειτουργεί δεν μπόρεσε να βγάλει ούτε ένα ευρώ κέρδος; Προβληματίστηκε άραγε ποτέ; Ή, έστω και μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε στη Βρετανία, έκανε κάποιον έκτακτο έλεγχο;
4) Αναρωτήθηκε ποιός ήταν ο ρόλος της εταιρίας Starbucks - Marinopoulos SEE BV με έδρα την Ολλανδία;
5) Ποιο ήταν το πόρισμα του φορολογικού ελέγχου που έγινε στην εταιρία κατά το έτος 2011; (να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα).
6) Εξετάσθηκε εάν η εταιρία μεταφέρει κέρδη της στο εξωτερικό;
7) Διαπιστώθηκαν κάποιες παραβάσεις και εάν ναι ποιες είναι αυτές; (να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα).
8) Επιβλήθηκε κάποιο πρόστιμο ή κάποιος αναδρομικός φόρος και εάν ναι ποιος; (να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα).
9) Γνωρίζουν οι υπηρεσίες του Υπουργείου ότι η εν λόγω εταιρία δεν έχει καταβάλει ούτε ένα ευρώ φόρο; Πως δικαιολογείται αυτό; Πως γίνεται αποδεκτό αυτό από τις φορολογικές αρχές;
Ο ερωτών Βουλευτής
Νίκος Ι. Νικολόπουλος
Συντονιστής
ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ
κινήματος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου