Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Ανήλικες αυτοκτονούν για να γλιτώσουν το βιασμό από τους τζιχαντιστές

Αδίστακτοι, αιμοδιψείς, άγριοι… οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους εξαντλούν κάθε όριο διαπράττοντας θηριωδίες με στόχο την εδραίωση του χαλιφάτου τους σε Ιράκ και Συρία. Πέραν των αποκεφαλισμών αθώων πολιτών, τις μαζικές εκτελέσεις αλλόθρησκων ή όσων τολμούν να προβάλουν αντίσταση, οι εξτρεμιστές του ΙΚ επιθυμούν να επιβάλουν την εξουσία τους και στον γυναικείο πληθυσμό, κυρίως από την κουρδική κοινότητα Γιαζίντι, από την οποία εκατοντάδες βρήκαν καταφύγιο στο όρος Σιντζάρ του Ιράκ για να γλιτώσουν από την επέλαση των τρομοκρατών.
 
Ανάμεσα στα εγκλήματα των ανδρών του ΙΚ, λοιπόν, δε θα μπορούσε να λείπει η σεξουαλική βία, η κακοποίηση, οι αναγκαστικοί γάμοι και οι απειλές σε γυναίκες και ανήλικα κορίτσια που αρπάζονται από την αγκαλιά των μητέρων τους για να μετατραπούν σε σκλάβες του σεξ ή σύζυγοι κάποιων από τα στελέχη της οργάνωσης.
 
Σύμφωνα με την έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Αμνηστία με τίτλο «Απόδραση από την Κόλαση: Βασανισμοί και σεξουαλική σκλαβιά υπό το καθεστώς του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ», συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από μαρτυρίες νεαρών κοριτσιών, τα οποία κατόρθωσαν να ξεφύγουν από τα χέρια των δυναστών τους.
 
Άλλες πωλούνται, άλλες δωρίζονται, άλλες παραμένουν σε χώρους με δεκάδες ακόμα συνομήλικές τους περιμένοντας τη σειρά τους για να βιαστούν από έναν ακόμα τζιχαντιστή…
Τα 12χρονα και 15χρονα κορίτσια που κατάφεραν να αποδράσουν από την Κόλαση αποκαλύπτουν τις συγκλονιστικές στιγμές που βίωσαν ενώ κρατούνταν υπό καθεστώς ομηρίας για μήνες.
 
«Άνδρες έρχονταν συχνά για να πάρουν κι άλλα κορίτσια. Όσα αντιστάθηκαν ξυλοκοπήθηκαν, ενώ άλλες τις τραβούσαν από τα μαλλιά και άλλες τις μαστίγωναν με ηλεκτρικά καλώδια. Δε φοβόμουν να με χτυπήσουν, όμως, δεν άντεχα ότι θα μου έκλεβαν την τιμή μου. Μας έλεγαν διαρκώς ότι θα μας ανάγκαζαν να παντρευτούμε», θυμάται ένα από τα θύματα των τζιχαντιστών που κατάφερε να ξεφύγει.
 
«Μας έφεραν συνεχώς επίδοξους αγοραστές, αλλά ευτυχώς δε μας πήρε κανείς γιατί δεν είμαστε όμορφες και κλαίγαμε και κρατιόμασταν η μία από την άλλη», συμπλήρωσε το ανήλικο κορίτσι.
 
Αυτό που συγκλονίζει ακόμα περισσότερο είναι το γεγονός ότι πολλά από αυτά αποπειράθηκαν πολλές φορές να αυτοκτονήσουν και το τραγικό όλων είναι κάποια τα κατάφεραν….
«Έμαθα ότι η 19χρονη αδελφή μου, Ζίλα, αυτοκτόνησε εκεί όπου κρατείτο στη Μοσούλη πριν δύο εβδομάδες», δήλωσε ένας άνδρας από το Σιντζάρ στη Διεθνή Αμνηστία και δεν ήταν ο μοναδικός που ενημερωνόταν για τον τραγικό χαμό συγγενή του.
 
«Ήμασταν 21 κορίτσια σε ένα δωμάτιο, δύο από αυτά ήταν πολύ νέα, μόλις 10 και 12 ετών. Μία ημέρα μας έδωσαν ρούχα που έμοιαζαν με στολές χορού και μας είπαν να κάνουμε μπάνιο και να τα φορέσουμε. Η Τζιλάν αυτοκτόνησε στο μπάνιο. Έκοψε τις φλέβες της και κρεμάστηκε. Ήταν πολύ όμορφη. Νομίζω ήξερε ότι θα την έπαιρναν και θα την πήγαιναν σε κάποιον άνδρα, για αυτό αυτοκτόνησε», δήλωσε η 20χρονη Λούνα.
 
Από την άλλη, η 27χρονη Γουάφα αποκάλυψε ότι αποπειράθηκε και η ίδια να θέσει τέλος στη ζωή της μαζί με τη μικρότερη αδελφή της.
«Ο άνδρας που μας κρατούσε μας είπε ότι είτε θα παντρευόμασταν εκείνον και τον αδελφό του, είτε θα μας πωλούσε. Τη νύχτα προσπαθήσαμε να στραγγαλιστούμε με τα μαντίλια μας. Τα δέσαμε γύρω από το λαιμό μας και τραβηχτήκαμε μακριά η μία από την άλλη όσο πιο δυνατά μπορούσαμε, μέχρι που λιποθυμήσαμε. Δύο κορίτσια που έμεναν μαζί μας ξύπνησαν και μας σταμάτησαν και παρέμειναν ξύπνια για να μας παρακολουθούν. Όταν αποκοιμήθηκαν γύρω στις 5.00 το πρωί προσπαθήσαμε ξανά και ξανά αλλά πάλι ξύπνησαν και μας σταμάτησαν. Δε μπορούσα να μιλήσω για ημέρες μετά», δήλωσε η Γουάφα. 
 
Η Λούνα, η Γουάφα είναι μόνο δύο από τα 300 κορίτσια που κατάφεραν να ξεφύγουν, ενώ περίπου 3.500 είναι οι γυναίκες και οι ανήλικες που κρατούνται ακόμα από τους άνδρες του ΙΚ, σύμφωνα με την κοινότητα των Γιαζίντι. 
 
Όπως επισημαίνει η Ντονατέλα Ροβέρα, από το κέντρο διαχείρισης κρίσεων της Διεθνούς Αμνηστίας: «Εκατοντάδες γυναίκες και κορίτσια είδαν τη ζωή τους να καταστρέφεται από τη φρίκη της σεξουαλικής βίας και της σεξουαλικής σκλαβιάς από το ΙΚ».
 
Η Ροβέρα, όπως είπε: «Πολλά είναι παιδιά, κορίτσια ηλικίας 14, 15 ετών ή ακόμα μικρότερα. Οι μαχητές του ΙΚ χρησιμοποιούν το βιασμό σαν όπλο στις επιθέσεις τους που συνιστούν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
 
Όπως τόνισε η εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας, το ψυχολογικό και σωματικό κόστος της φρικτής σεξουαλικής βίας σε αυτές τις γυναίκες είναι καταστροφικό, ενώ ακόμα και όσες καταφέρνουν να ξεφύγουν φέρουν βαθύτατα τραύματα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου