Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Εφοδος του ΣΔΟΕ σε 224 ανταλλακτήρια χρυσού! Μεταφέρουν τα φορτία χρυσού σε αγροτικά





Εφόδους σε 224 ανταλλακτήρια χρυσού και ενεχυροδανειστήρια σε
όλη την Ελλάδα πραγματοποιεί το ΣΔΟΕ τις τελευταίες ημέρες.
Ηδη την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 70 τέτοιου είδους καταστήματα, όπου εντοπίστηκε σειρά παραβάσεων και οι έρευνες συνεχίζονται σε καθημερινή βάση.
Τα στελέχη του ΣΔΟΕ έχουν συγκεντρώσει στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι σε ποσοστό περίπου 80% τα ανταλλακτήρια χρυσού που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια σε κάθε γειτονιά της Αθήνας και τις πόλεις της περιφέρειας, λόγω οικονομικής κρίσης γίνεται όργιο φορολογικών παρανομιών, λαθρεμπόριο χρυσού, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ενώ ορισμένα φαίνεται να σχετίζονται και με κυκλώματα της νύχτας.
Από το ΣΔΟΕ έχει ζητηθεί η συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να διακριβωθεί αν κάποια λειτουργούν ως κλεπταποδόχοι από εγκληματικές επιδρομές σε όλη την Αττική και σ άλλες περιοχές της χώρας.
Η απόφαση των στελεχών του ΣΔΟΕ να προχωρήσουν σε νέο κύκλο ελέγχων στα ανταλλακτήρια χρυσού, προκύπτει από τα αποτελέσματα ενός προηγούμενου κύκλου ερευνών, τον περασμένο Δεκέμβριο, σε περίπου 60 ανταλλακτήρια χρυσού.
Στην διάρκεια αυτού του αρχικού ελέγχου διαπιστώθηκε ότι τα 48 από αυτά είχαν προχωρήσει σε περισσότερες από 700 παραβάσεις.
Σαν φορτία πορτοκάλια
Το κύριο συμπέρασμα των στελεχών του ΣΔΟΕ, ωστόσο, ήταν ότι «τα περισσότερα από αυτά τα καταστήματα που αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο εκμεταλλεύονται με τον πιο στυγνό τρόπο την ανάγκη των πολιτών για χρήματα. Στις περισσότερες από τις περιπτώσεις δεν τηρούν κανένα παραστατικό, ενώ όλη η διαδικασία διακίνησης του χρυσού και των κοσμημάτων είναι θολή. Ξεγελούν τους πολίτες, κλέβουν το κράτος και παρανομούν ανενόχλητοι»
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η απώλεια φόρων για το ελληνικό δημόσιο μετριέται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως.
Τα ερωτήματα των στελεχών του ΣΔΟΕ πολλαπλασιάζονται ύστερα από την ανεύρεση προ μερικών ημερών στην Πάτρα ενός τζιπ που μετέφερε περίπου 490 κιλά ασήμι με προορισμό τη Γερμανία.
Από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι η συγκεκριμένη ύποπτη μεταφορά σχετιζόταν με την λειτουργία ανταλλακτηρίου χρυσού στο Σύνταγμα, το οποίο είχε πουλήσει επίσης 155 κιλά χρυσού, χωρίς την τήρηση των απαραίτητων παραστατικών.
Οπως αναφέρουν οι ερευνητές της υπόθεσης «έχουμε σειρά ενδείξεων ότι αυτή την εποχή
Πάνω από 400 καταστήματα
Ο νόμος για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση έχουν γεμίσει την Αθήνα, όπως και την περιφέρεια, με εκατοντάδες ανταλλακτήρια χρυσού και ενεχυροδανειστήρια.
Σύμφωνα με την καταμέτρηση των στελεχών του ΣΔΟΕ σε όλη την χώρα υπάρχουν 224 τέτοιου είδους καταστήματα. Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις εμπόρων, στην πραγματικότητα λειτουργούν πολύ περισσότερα, ίσως και να υπερβαίνουν τα 400, όπως αναφέρουν.
Αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ εξηγούν ότι πλέον «το μόνο προαπαιτούμενο για αυτόν που ανοίγει ανταλλακτήριο χρυσού είναι να έχει λευκό ποινικό μητρώο». Αλλά και αυτή η προϋπόθεση είναι σχετική, αφού «ο έλεγχος γίνεται από τα οικεία αστυνομικά τμήματα εκ των υστέρων και με σημαντική καθυστέρηση».
Τιμολόγια και αποδείξεις
Σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες οι υπεύθυνοι του ανταλλακτηρίου χρυσού θα έπρεπε να αγοράζουν χρυσό σε τιμή περίπου 38 με 40 ευρώ το γραμμάριο, ύστερα από γνήσια και ειλικρινή καταμέτρηση της περιεκτικότητας σε χρυσό των κοσμημάτων που τους φέρνουν οι πελάτες τους. Για την συναλλαγή θα πρέπει να κοπούν τιμολόγια και να εκδοθούν αποδείξεις με αντίστοιχη καταβολή του ΦΠΑ.
Ακολούθως τα αντικείμενα αυτά μπορεί κατά το νόμο να αποσταλούν σε χυτήρια - λειτουργούν τρία στην περιοχή του Ασπροπύργου - με την τήρηση των ανάλογων παραστατικών. Οι ράβδοι χρυσού που μπορεί να παραχθούν μπορεί να πωληθούν σε τράπεζες με βάση τις επίσημες τιμές πώλησης και αγοράς χρυσού. Μπορεί επίσης να πωληθούν και σε κοσμηματοπωλεία, πάλι με την τήρηση των αντίστοιχων παραστατικών.
Ωστόσο όπως επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Αργυροχρυσοχοΐας (ΕΛΚΑ) - φορέας εποπτευόμενος από το Υπουργείο Ανάπτυξης - κ. Βασίλης Λύκος σήμερα «σημειώνεται σωρεία παραβάσεων σχεδόν σε όλες αυτές τις φάσεις διακίνησης χρυσού. Πολλές φορές στους απεγνωσμένους οικονομικά πελάτες αυτών των καταστημάτων δίνονται χρήματα, χωρίς παραστατικά, που αντιστοιχούν στο 20 έως 40% της περιεκτικότητας των τιμαλφών σε πολύτιμα μέταλλα και στην πραγματική τους αξία. Και βέβαια δεν τηρούνται παραστατικά για την αποστολή τους σε χυτήρια ή την πώληση τους σε κοσμηματοπωλεία».Ετσι, όπως υπολογίζει ο κ. Λύκος, «αν κάποιος ακολουθήσει την νόμιμη οδό θα έχει κέρδος 15 έως 20%, ενώ με την εξαΰλωση των παραστατικών το ποσοστό εκτοξεύεται στο 50-60%».
Το ΕΛΚΑ, πάντως, παρέχει την δυνατότητα στους πολίτες έναντι 12 ευρώ να ελέγχουν στα εργαστήριά του την περιεκτικότητα των τιμαλφών τους σε χρυσό. «Επίσης έχουμε ζητήσει το Κέντρο μας να αρχίσει την πιστοποίηση όλων αυτών των καταστημάτων», προσθέτει ο κ. Λύκος.Εγκληματικά κυκλώματα
Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ σε συνεργασία με τα στελέχη του ΣΔΟΕ διερευνούν την σχέση ορισμένων από αυτά τα καταστήματα με εγκληματική δραστηριότητα. Οπως επισημαίνουν «έχουμε διαπιστώσει ότι όσο αυξάνονται τα ενεχυροδανειστήρια, αντιστοίχως μεγεθύνονται και οι αριθμοί επιθέσεων σε κοσμηματοπωλεία, που έχουν φτάσει τις 245 τους τελευταίους μήνες».
Σύμφωνα με τους αξιωματικούς «είναι προφανές ότι κάποια λειτουργούν ως κέντρα κλεπταποδοχής, εξασφαλίζοντας πεδίον δόξης λαμπρό στους διαρρήκτες και τους ληστές. Ωστόσο για μας είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιβεβαιώσουμε ότι τιμαλφή που βρίσκουμε σε ανταλλακτήρια χρυσού προέρχονται από διαρρήξεις. Κι αυτό γιατί μέσα σε ένα τέτοιο πλήθος διαρρήξεων και ληστειών
.δύσκολο να συγκρίνεις κλαπέντα αντικείμενα»..blog gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου