Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Παλμύρα: Καταστρέφεται ο “ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ” της Μέσης Ανατολής! ΑΠΑΘΗΣ ΘΕΑΤΗΣ θα παραμείνει η Ελλάδα;


Υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Χαλιφάτου βρίσκεται η αρχαία πόλη Παλμύρα στη Συρία.


Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι τζιχαντιστές κατέλαβαν σχεδόν ολόκληρη την πόλη, τρέποντας σε φυγή τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Η UNESCO έχει χαρακτηρίσει την Παλμύρα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη απηύθυνε έκκληση να σταματήσουν οι μάχες, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει τον πληθυσμό αλλά και «να διαφυλάξει τη μοναδική πολιτιστική κληρονομιά της Συρίας»


Κινδυνεύει να καταστραφεί η αρχαία πόλη της Παλμύρας από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έφτασαν την περασμένη Πέμπτη στα προάστια της αρχαίας πόλης Παλμύρα στη Συρία, ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα πολιτιστικής κληρονομιάς στη Μέση Ανατολή.


Η Παλμύρα βρίσκεται στο σταυροδρόμι πολλών αρχαίων αυτοκρατοριών, και είναι γεμάτη με ερείπια του 1ου και 2ου αιώνα. Η Παλμύρα έμεινε ονομαστή για τον πλούτο της κατά τη ρωμαϊκή εποχή, οπότε βασίλευσε και η θρυλική βασίλισσά της Ζηνοβία. Ωστόσο, μνημονεύεται για πρώτη φορά τη 2η χιλιετία π.Χ.. Τότε ήταν ένας ακόμα κόμβος στο εκτεταμένο εμπορικό δίκτυο που ένωνε τη Μεσοποταμία με τη βόρειο Συρία.


Ο Μααμούν Αμπντουλκαρίμ, ο επικεφαλής της υπηρεσίας αρχαιοτήτων της συριακής κυβέρνησης, δήλωσε στο Ρόιτερς ότι ο στρατός επανέκτησε τον έλεγχο ολόκληρης της πόλης και ότι τα αρχαία ερείπια στα νοτιοδυτικά της Παλμύρας είναι άθικτα.


Η κρατική συριακή τηλεόραση, επικαλούμενη στρατιωτική πηγή, μετέδωσε ότι ο στρατός σκότωσε δεκάδες τζιχαντιστές του ΙΚ στα ανατολικά της Παλμύρας και “καταδιώκει τους εναπομείναντες (μαχητές) στην περιοχή που υποχωρούν με διαφορετική κατεύθυνση”.

http://pylitonfilon.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου