Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

ΑΤΑΦΟΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ!

1 Στην Ελλάδα της κρίσης δεν μπορείς ούτε να πεθάνεις

Ομάδες αλληλεγγύης συγκροτούνται στην Αθήνα για την ταφή μόνων και φτωχών ανθρώπων. Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία» αρκετοί νεκροί παραμένουν άταφοι για μέρες, ενώ στο Γ’ Νεκροταφείο δημιουργήθηκε ζώνη με φθηνούς τάφους προς 218 ευρώ την τριετία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η σορός συμπολίτη μας (τα στοιχεία του οποίου δημοσιεύει) χρειάστηκε να μείνει 9 μέρες άταφη μέχρι να συγκεντρωθούν τα χρήματα για την κηδεία. Την σκληρή πραγματικότητα περιγράφουν ιδιοκτήτες γραφείων κηδειών, λέγοντας ότι πληρώνονται με δόσεις και υποσχέσεις. Διότι ορισμένα ασφαλιστικά ταμεία καθυστερούν ακόμα και μήνες να δώσουν τα προβλεπόμενα. Επιπλέον, γράφει η «Ελευθεροτυπία», η οικονομική κατάσταση αρκετών δήμων –στους οποίους ανήκουν διοικητικά τα νεκροταφεία- δεν επιτρέπει την κάλυψη των εξόδων ταφής.


Ο ιδιοκτήτης γραφείων τελετών Ιωάννης Τσεσμετζής μιλώντας στην εφημερίδα αναφέρει: «Ο κόσμος δεν έχει χρήματα. Ζητούν την πιο απλή και φθηνή κηδεία, η οποία κυμαίνεται γύρω στα 800 ευρώ. Και πάλι δεν θέλουν να πληρώσουν. Οταν υπάρχουν συγγενείς υπόσχονται ότι θα δώσουν τα χρήματα με δόσεις. Κάποιοι πληρώνουν με κάρτες, άλλοι πάλι μαζεύουν δανεικά. Μας δίνουν το λόγο τους πως θα πληρώσουν ώστε να γίνει η τελετή της κηδείας.

Ζητούν από το δήμο να τους παραχωρήσει μια θέση δωρεάν στο κοιμητήριο. Αν ο δήμος το επιτρέψει, γλιτώνουν από 200 ως 1500 ευρώ –τόσο κυμαίνεται η τιμή του χώρου για μία τριετία. Επειδή το γραφείο τελετών είναι συνοικιακό εν μπορούμε να αφήσουμε άταφους τους γείτονες. Ο ίδιος αναφέρει στην εφημερίδα: «ο κόσμος απευθύνεται στο γραφείο τελετών ρωτώντας “πόσο κάνουν ένα κουτί και τα λουλούδια...”. Τα αναγκαία για την ταφή.

Στο ρεπορτάζ έχει μιλήσει και ο υπεύθυνος κοιμητηρίων του δήμου Αθηναίων Νίκος Κόκκινος ο οποίος αναφέρει ότι στο Γ’ Νεκροταφείο γίνονται δωρεάν περίπου 4 κηδείες την εβδομάδα, αλλά αυτπό αφορά μόνο όσους έχουν χαρτί απορίας. «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με νεκρούς που παραμένουν στα αζήτητα. Υποχρεούνται τα γραφεία τελετών να τους παραλάβουν και να πληρωθούν από το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο καθυστερεί να πληρώσει, με αποτέλεσμα τα γραφεία τελετών να μην τους δέχονται».

Επίσης και ο κ. Κόκκινος λέει ότι ο κόσμος πληρώνει το κόστος ταφής με πολύ μεγάλη δυσκολία. Αλλά οι δήμοι δεν μπορούν να υπερβούν τον κανονισμό λειτουργίας των κοιμητηρίων. Οπως γνωστοποίησε ο δήμος Αθηναίων άνοιξε νέους, φθηνούς τάφους στο Γ’ Νεκροταφείο για να εξυπηρετεί αυτές τις περιπτώσεις. Οι φθηνότεροι κοστίζουν 218 ευρώ την τριετία.
AΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

2 σχόλια:

  1. ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗΣ26 Ιανουαρίου 2013 στις 9:29 μ.μ.

    Το σχέδιο του εγκλήματος με την διαχείριση των νεκροταφείων,ήταν ήδη έτοιμο προς εφαρμογή μαζί με την εφαρμογή του σχεδίου διάλυσης και "καντονοποίησης" της Χώρας,"Καλλικράτης".Δυστυχώς η Ελληνική Εκκλησία συμπλέουσσα με το διεθνές σύστημα, που στόχο είχε την καύση των νεκρών, άφησε την διαχείριση των κοιμητηρίων στους δήμους,ενώ θα μπορούσε να έχουν την διαχείρισή τους η Ενορίες.Έτσι δεν θα απαιτούντο ενοίκια τάφων ή αγορά "αιωνίων" οικοπέδων. Σε γενικές γραμμές ,μας οδηγούν όπως τα πρόβατα, να αποζητούμε στο τέλος την καύση,άρα εξαφάνιση της ύπαρξης,της μνήμης και εξαφάνιση της συνέχειας του Έθνους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η επιλογή στην καύση είναι δικαίωμα. Σε κανέναν δεν πέφτει λόγος τι θα κάνει ο άλλος με την σορό του. Και κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει σε αυτόν που προτιμά να καεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή