Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΡΟΣ Β

ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΡΥΜΜΕΝΗ Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ;

Εξαρτάται από την πορεία της απο τα χέρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου και μετά. Η πορεία που μπορούμε να φανταστούμε έχει πολλές παρεκκλίσεις...από τον Αλέξανδρο έφτασε μαζί με τους υπόλοιπους περσικούς θησαυρούς στη Μακεδονία. Στην πιο απλή περίπτωση η Κιβωτός έμεινε στην Πέλλα μέχριτην ήττα του Περσέα απο τους Ρωμαίους. Η μπορεί - εάν ήταν ανάμεσα στο θησαυρό εκείνο- να καταχωνιάστηκε με άλλα πολύτιμα αντικείμενα κάπου.

Σ αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να βρέσκεται ακόμα θαμμέν κάπου στην Ημαθία ίσως. Σε αγροτική τοποθεσία κοντά στην Βέροια, στην Πέλλα ή στην Βεργίνα. Η και νοτιότερα στην περιοχή του Ολύμπου οπού δώθηκε η τελευταία μάχη του Περσέα.

Αν πάλι απο εκείνο το σημείο η Κιβωτός της Διαθήκης βρισκόταν ακόμα ανάμεσα στους θησαυρούς της Πέλλας, τότε σίγουρα θα έπεσε σε ρωμαικά χέρια- αν και δεν υπάρχει αναφορά σ αυτήν  πουθενά. Τελικά θα έφτασε στην Ρώμη και θα έμεινε στα χέρια των Ρωμαίων αυτοκρατόρων.

Αν έχει αξία η Αραβική διήγηση για τον Ηράκλειο, τότε η κιβωτός επέστρεψε από την Δύση στην Ανατολική Αυτοκρατορία και στα χέρια των Βυζαντινών αυτοκρατόρων. Δεν μπορώ να επεκταθώ εδώ, αλλά, αν πράγματι έτσι έγιναν τα πράγματα, η Κιβωτός θα πρέπει να έμεινε επτασφράγιστο μυστικό κάποιου μοναστηριού, το οποίο τη φύλαγε ίσως και χωρίς να γνωρίζει περι τινός πρόκειτε.

Οι Βυζαντινοί είχαν "τρέλα" με τα θρησκευτικά αντικείμενα και λείψανα. Αν έταν πολύ γνωστό οτι είχαν την Κιβωτό θα το  γνωρίζαμε. Ισως να θεώρησαν οτι η Κιβωτός θα έδινε επαναστατικά
κίνητρα στους σκορπισμένους Εβραίους της αυτοκρατορίας και πως δεν άξιζαν τον κόπο τα θρησκευτικά ωφέλη απο την επίδειξη δημόσια.

Δεν είναι το μόνο θρησκευτικό αντικείμενο για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι βρισκόταν στην
αυτοκρατορία της Κωνσταντινούπολης κατά τον 6ο και τον 7ο αιώνα. Μια ανάλογη περίπτωση
είναι εκείνη του "Σαβάνου του Ιήσου" (σήμερα βρίσκεται στο Τορίνο) κάποιο παρόμοιο ύφασμα ήταν στα χέρια των αυτοκρατόρων της Κωνσταντινούπολης αλλά οι λίγες αναφορές το περιγράφουν μικρότερο. Ηταν πράγματι το "σάβανο"διπλωμένο (οπότε φαινόταν μικρότερο χωρίς να είναι) ή κάτι
άλλο; Μήπως έγινε το με την κιβωτό της Διαθήκης; Αναφέρεται άραγε κάπου τόσο αόριστα, ώστε να μην πηγαίνει ο νούς του αναγνώστη σε αυτήν;

Στην περίπτωση παντώς που η Κιβωτός έμεινε στην Ανατολική Αυτοκρατορία θα πρέπει να αναζητηθεί κάπου μεταξύ Θεσσαλονίκης και Κωνσταντινούπολης. Σε περιοχές έντονης αλλά και κάπως άγνωστης θρησκευτικής δραστηριότητας. Αρα όχι στο Άγιο Όρος. Ίσως κάπου στην βόρεια
Χαλκιδική.

Υπάρχει ακόμα ένα πολύ ενδιαφέρον μέρος στην Ροδόπη. Στο όρος Παπικό. Εκεί υπήρχε μεγάλη μοναστική πολιτεία, ανάλογη με το Άγιο Όρος. Δεκάδες, σήμερα κατεστραμένα, μοναστήρια υπήρχαν κάποτε σε 65 τοποθεσίες της περιοχής, βόρεια της Κομοτηνής κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Ίσως η Κιβωτός είναι σε κάποια χαμένη κρύπτη τους. Ετσί η "ζώνη" που θα μπορούσε να κρύβει την Κιβωτό μπορεί να περιοριστεί απο τον 'Ολυμπο στη Βέροια, μέχρι την Κομοτηνή και την Ροδόπη.

Βέβαια η κατάσταση στην οποία θα είναι σήμερα θα είναι άσχημη. Η γη της Μακεδονίας και της Θράκης δεν είναι η ξερή Αίγυπτος, όπου η ξυλεία διατηρείτε άθικτη για χιλιετίες. Μόνο ένα θαύμα θα μπορούσε να την διατηρήσει σε καλή κατάσταση τόσα χρόνια. Αλλά ποιός ξέρει; Θαύματα γίνονται, και μια μέρα, στο όχι πολύ μακρινό μας μέλλον, κάποιος τυχερός ερευνητής θα ανακαλύψει το πιο απρόσμενο αντικείμενο από τους θησαυρούς του Αλεξάνδρου να περιμένει χιλιετίες κάπου στην Μακεδονία ή στην Θράκη!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου